divendres, 7 de març del 2008

No li digueu passió quan és violència







L'exposició itinerant "Pasión en las gradas" que es pot visitar a l'Espai Caja Madrid fins el proper 20 d'abril pretén mostrar per mitjà de fotografies, objectes i videos com es viuen els partits de futbol a les graderies dels estadis, així com als afores. La intenció de l'exposició és bona però des del meu punt de vista crec que només mostra la part negativa dels aficionats, també dits "supporters", o en termes més extrems "ultres" o "hooligans". És més, crec que si un extraterrestre aterrés al mig d'aquesta exposició s'enduria una imatge gens completa de la realitat del suport que brinden els aficionats als seus equips de futbol, pensaria: "persona que es cobreix el coll amb una bufanda d'un euip de futbol amb una bandera a la mà és un violent". I no ha de ser així.


La mostra toca pels péls aspectes positius, com és la lluita, on s'impliquen futbolistes, contra el racisme en els camps de futbol, merchandising curiós dels clubs de futbol, i alguna imatge simpàtica d'aficionats, però en termes generals és molt negativa. Només calia passejar-se una estona per la sala i escoltar els comentaris de gent que no coneix les visceres dels grups d'aficionats, estaven conmocionats, i amb raó, perque veient les fotografies i videos que es mostraven són per no anar o bé per deixar d'anar al futbol.


L'exposició mostra un arsenal d'armes que són usades per molt aficionats en els seus desplaçaments als estadis de futbol, així com un gran ventall de fotografies que mostren actituts molt violentes dels seguidors, com són les de Heysel, o altres enfrontaments que també han acabat amb morts. Entre el raguitzell de fotografies, n'hi ha una d'uns seguidors italians en la que llencen una moto des de la graderia. El curiós és que el comissari ha plantificat una Vespa al mig de la sala mostrant-la com l'original, o sigui com si fos la mateixa moto que van llençar, i només cal fixar-se una mica en la fotografia i es podrà comprovar que no és la mateixa, són models diferents!!!



Passió són aquells aficionats disfressats amb els colors del seu Club que el segueixen arreu i que no paren d'animar, són aquells que pensen noves maneres de donar color a les graderies, passió és començar a llegir el diari per la secció d'esports, són aquells que creuen que l'espectacle no només està al terreny de futbol, que si convé es posen a plorar per una derrota o fins i tot per una victòria, passió és tenir al Club dels teus amors per sobre d'altres coses, però sobretot, la passió no pot portar a l'agressió física del rival perque llavors ja no és passió, és violència.